Redder Af Verden Zimbabwe har nu eksisteret i over 3 år. Vi har haft mange dygtige og engagerede medlemmer udsendt, som har gjort en ubeskrivelig forskel for lokalbefolkningen i Lupane distriktet, hvilket er det område, hvor vi samarbejder med det sygehus, hvortil vi igennem Falck har doneret en sprinter ambulance. Desværre er vi meget udfordret grundet den urolige situation i landet, som disse måneder igen er eskaleret. Det er meget ønskværdigt en dag at kunne stoppe pauseringen af projektet, da der er brug for RAVs fremtidige tilstedeværelse nogle år endnu.

Nogle af Jer har sikkert set et par overskrifter i Nyhederne omkring den nuværende situation i landet.

Redder Af Verden Zimbabwe

Kort fortalt: Diktatoren Robert Mugabe trådte tilbage i november 2017 efter 37 år ved magten. Håbet var stort i Zimbabwe, da dette skete. Befolkningen dansede i gaderene for at fejre, at det nu var slut med armod, undertrykkelse og hyperinflation, som næsten gjorde landets valuta værdiløs.  Man var helt sikker på en lysere fremtid for landet, der bliver kaldt ’Afrikas brødkurv’. Zimbabwe har dette øgenavn, grundet den meget frugtbare jord, der giver potentiale for landbrug.

Et år efter dette, altså i efteråret 2018, viste det sig, at det slet ikke gik som håbet, da køerne til bankerne, supermarkeder og tankstationer blev længere og længere. Hylderne i supermarkederne var tæt på tomme, folk holdt timevis i kø ved tankstationer for blot at få 5 liter brændstof til deres bil. fødevarer, medicin, brændstof ALT steg kraftigt i pris.

Som svar på alt dette begyndte folk at demonstrere i gaderne i hovedstaden Harare og byen Bulawayo, hvor regeringens modsvar til dette var at indsætte militæret, da de ikke mente at politiet alene kunne holde ro og orden. Dette resulterede desværre i at mange zimbabweaner mistede livet.  Til trods for dette stoppede demonstrationerne ikke, faktisk begyndte embedsmænd at deltage i disse for at kæmpe for almene menneskerettigheder, hvilket stadig finder sted her i begyndelsen af 2019.  Aktivister forsøger dagligt at få regeringen til at åbne øjnene overfor denne alvorlige krise, som Zimbabwe er i.

Myndighedernes hårde fremfærd mod oppositionen og dens støtter gør, at investeringer fra udlandet ikke hænger på træerne, da man mener at disse penge vil gå til styrkelse af det allerede ødelæggende regime. Men landet har brug for store investeringer for at komme statsgælden til livs, og for at undgå en stor krise, der kan vælte landet.

På ulovlig vis har der i  bl.a. januar måned været ulovlig nedlukning af internettet. Dette er dog åbnet igen, men diverse kommunikations platforme f.eks. Facebook, WhatsApp lider stadig under disse nedlukninger af og til.

I RAV følger vi løbende med i opdateringer fra Zimbabwe. Vi håber, at positive ændringer er på vej, så den almene zimbabweaner kan gå en lysere fremtid i møde.  Vedr. udsendelser, så bliver vi nødt til at vente på mere ro i landet, inden det er sikkert for vores medlemmer at rejse afsted. Med andre ord, projektet forbliver pauseret indtil videre.

Har du interesse i at bruge nogle timer på humanitært arbejde, få mulighed for at blive tilbudt udsendelse eller blot støtte op for en mindre årligt beløb (150.-), så vil vi og de trængte i 3. verdens lande, være meget taknemlige.

På vegne af Zimbabweudvalget, Lise.